In de Oude Polder worden de aardappels gerooid. Men ziet hoe de grond bewerkt wordt. Men is aan het grubberen, ploegen en eggen.
In de Oude Polder worden de aardappels gerooid. Men ziet hoe de grond bewerkt wordt. Men is aan het grubberen, ploegen en eggen.

Oogstdag op Tiengemeten 1 september

Actueel 313 keer gelezen

Tiengemeten - Op zaterdag 1 september wordt weer de jaarlijkse oogstdag georganiseerd. Het is een traditie. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst, de grond verder bewerkt.

"Natuurlijk is er veel werk aan vooraf gegaan", vertelt de voorzitter van de activiteitencommissie Johan Dam, "voor de Oude Polder is een zaaiplan opgezet en het nodige poot- en zaaigoed de grond in gegaan. De vrijwilligers van het landbouwmuseum zijn druk bezig geweest de grond te bewerken. Naast het museum zijn diverse demonstratieveldjes met verschillende landbouwproducten aangelegd, zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van diverse gewassen. Ook gewassen die vooral vroeger geteeld werden. Zo krijgt een bezoek aan de landbouwveldjes naast een educatief ook nog een nostalgisch karakter."

En dan……… de oogstdag met diverse activiteiten voor jong en oud. In de Oude Polder worden de aardappels gerooid. Men ziet hoe de grond bewerkt wordt. Men is aan het grubberen, ploegen en eggen. Natuurlijk kunnen de bezoekers helpen bij de verschillende werkzaamheden. Regelmatig rijden de huifkarren getrokken door oude tractoren naar de Oude Polder en natuurlijk ook weer terug. De aardappelen die je geraapt hebt, mag je gratis mee naar huis nemen!
Bij het museum wordt het graan gedorst; niet alleen machinaal, maar ook nog met de dorsvlegel. Voor de kinderen is er zelfs een speciale kinderdorsvlegel gemaakt, zodat ook zij het zware werk met de dorsvelgel kunnen ervaren. Verder zie je allerlei machines in werking: de graanmolen, de wanmolen, een spruitenplukker enz.

Op de boerenmarkt is er veel te beleven: verkoop van landbouwproducten: biologische aardappelen en groente en fruit en producten van een desembakker. Verder diverse demonstraties van de touwslager, de imker, het bewerken van schapenwol, kantklossen, de hoefsmid, het maken van houten figuren met een kettingzaag, het ouderwetse wecken, het maken van mosterd, het vlechten van manden enz.
In het landbouwmuseum kunt u zien hoe chips van aardappelen gebakken wordt en u kunt ze natuurlijk ook kopen! Voor de inwendige mens is ook een stroopwafelbakker aanwezig en zijn er ambachtelijke ijsjes te koop.

De kinderen kunnen zich de gehele dag vermaken met diverse activiteiten: Zelf aardappels delven in de Oude Polder. Bij de touwslager kunnen kinderen zelf en springtouw vervaardigen. Dorsen met een speciale kindervlegel. Met een waterstraal proberen zoveel mogelijk blikken om te blazen. Een rondrit maken op een pony.

Voor de inwendige mens kun je natuurlijk terecht bij het Pannenkoekenhuis Hélène, naast het Landbouwmuseum en bij de Herberg in de Oude Polder.

U kunt het beste een museumdagkaart kopen. Daarbij is de prijs van de overtocht, de entree voor beide musea en het deelnemen aan alle activiteiten van beide musea inbegrepen. De prijs van zo'n dagkaart is voor volwassenen 10 euro en voor kinderen 5 euro.
Heeft u geen combi-dagkaart betalen de volwassenen voor een tocht met de huifkar naar de oude polder één euro en geldt er voor de toegang van het Rien Poortvlietmuseum i.v.m. de oogstdag een speciale prijs. U betaalt dan € 2,50 entree.

Verdere informatie vindt u ook op de website: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant