Afbeelding
Foto: Wilco Visser

Aftellen naar Vestingdagen Hellevoetsluis 2018

Actueel 698 keer gelezen

Nog één week en dan is het rond het 3e weekend van augustus weer groot feest in de Vesting van Hellevoetsluis. De dagen staan weer vol gepland met allerlei activiteiten voor jong & oud.

De kermis begint al op woensdag de 15e, deze is weer opgesteld op het plein achter het gemeentehuis. Vrijdagavond 17 augustus worden, na de traditionele road-run door Hellevoetsluis van stoommachines, oude vrachtwagens en tractoren, de Vestingdagen Hellevoetsluis officieel geopend. Bezoekers kunnen zowel de zaterdag 18 als zondag 19 augustus verzekerd zijn van activiteiten op het land, op het water en in de lucht.

In 1978 werd de eerste 'Stoomdag' georganiseerd. Dit vormde de basis voor wat later de Vestingdagen is geworden. Het bestuur van stichting Vestingdagen Hellevoetsluis is daarom ook trots om 40 jaar na deze Stoomdag zo'n 40 op stoom werkende tractoren, walsen, machines en sleepboten te mogen verwelkomen! Wim de Zeeuw is coördinator stoom binnen het bestuur en heeft hard gewerkt om de deelnemers naar Hellevoetsluis te halen. "Je wilt bezoekers graag diverse soorten machines laten zien. Het succes van het afgelopen jaar om mee te kunnen varen met stoomslepers heeft ertoe geleid dat we een extra stoomsleepboot laten meevaren. Alhoewel het niet echt 40 jaar Vestingdagen is, is het toch mooi om de lijn van het onderdeel stoom tussen 1978 en 2018 zo te trekken".

Daarnaast staan er oude-vrachtwagens, tractoren en stationaire machines, de UNMOG-club Nederland, diverse militaire voertuigen en nog veel meer waarlangs bezoekers kunnen lopen om al dat moois van dichtbij te bekijken. Eigenaren geven natuurlijk graag uitleg over wat er te zien is.

"Het programma is heel divers, te veel om hier allemaal op te noemen", geeft secretaris Erik Noordzij aan. "We zijn druk bezig om alles overzichtelijk op onze website te vermelden, dus voor een actueel overzicht is www.vestingdagen.nl het juist medium."  Voor kinderen is er het Rabobank-kinder- en sportplein met springkussens, diverse sporten en shows van Spiderman en prinsessen Belle en Elsa.

"De Vesting zelf herbergt al heel veel moois, zoals de musea, het Droogdok Jan Blanken en de schepen aan de Koningskade. Voeg daar onder andere bij een Ibizamarkt, een braderie, een autoplein met nog meer participerende autodealers, muziekoptredens, de Vloot- en Roadshow van de Koninklijke Marine, gezellige terrasjes, helikopterrondvluchten, vuurwerk (dit jaar vanaf een ponton in het Haringvliet) en vlootschouw. Zo kom je al snel tot een breed en toegankelijk programma voor het hele gezin. Voor de 10e, maar ook laatste keer, pakt de Buurtvereniging Rond Hoop & Haerlem ook weer uit met oude-ambachten, shantykoren en straattheater. Dit jaar is het dus nog de mogelijkheid om dit te beleven!"

Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers en sponsors is dit evenement niet mogelijk. Gelukkig is er al een vaste harde kern aan vrijwilligers die ook dit jaar vol enthousiasme weer mee doen. Toch zoekt de organisatie nog vrijwilligers. Zij zijn nog nodig voor het bemensen van de kassa voor het meevaren met de stoomslepers, voor op- en afbouwwerkzaamheden, het opvangen en begeleiden van deelnemers, kleinere hand- en spandiensten en om bezoekers te voorzien van informatie.

Op donderdagavond 09 augustus is er een 'Kick-off' bijeenkomst. Deze avond is bedoeld voor deelnemers en de huidige en eventuele nieuwe vrijwilligers. De avond begint om 20.00 uur met een korte presentatie over het evenement en geïnteresseerden kunnen zich daarna opgeven als vrijwilliger.

Locatie van deze informatieavond = kantine van het gemeentehuis in Hellevoetsluis; toegang via de zijdeur aan de kant van de parkeerplaats. Noordzij: "we hopen op die avond nieuwe, jonge, vrijwilligers enthousiast te krijgen om ons te komen helpen. Het evenement is een begrip in Hellevoetsluis en ver daarbuiten. Maar zonder de hulp van vrijwilligers is dit onmogelijk om uit te voeren".

Contact met de stichting is mogelijk via de mail: info@vestingdagen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant