De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen.
De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen.

Functioneringssluiting Maeslantkering

Actueel 344 keer gelezen

Regio - Eénmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze zogenaamde functioneringssluiting vindt plaats op zaterdag 9 september. De sluiting heeft dit keer een extra feestelijk karakter omdat de Maeslantkering 20 jaar bestaat met de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers rondleidingen, educatieve activiteiten en een muzikaal programma voor jong en oud. Ook wordt een nieuwe buitenexpositieruimte geopend met als thema waterberging. Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. 

Het Keringhuis is die dag voor het publiek geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Er zijn rondleidingen en activiteiten die te maken hebben met droge voeten houden in een gebied dat beneden de zeespiegel ligt.

Om 15.30 start het centrale programma op het podium met o.a. een concert van de fanfare Bereden Wapens met zangeres Jolien Thijs. Daarna wordt de buitenexpositie geopend over kleine waterberging. Mensen ervaren daar wat wateroverlast is en wat ze zelf kunnen doen om droge voeten te houden. Aansluitend rond 16.50 uur start het sluitproces van de Maeslantkering.
* Het Keringhuis is op 9 september GRATIS te bezoeken.
* Aanvang sluiting Maeslantkering om 16.50 uur (onder voorbehoud).
* Rondleidingen vooraf reserveren via www.keringhuis.nl of 088-7970630
* Route en parkeren: het Keringhuis is op 9 september niet per auto bereikbaar. Er rijden gratis pendelbussen vanaf parkeerplaatsen in de nabije omgeving en vanaf het Metrostation Hoek van Holland Haven naar het Keringhuis en terug. Mindervaliden kunnen doorrijden tot aan het Keringhuis.
* LET OP: i.v.m. werkzaamheden aan het spoor rijden er op 9 september GEEN treinen tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. Het spoor wordt omgebouwd tot metrolijn. Op dit traject zet de RET snelbussen in totdat de metro rijdt. Plan vooraf uw reis via:https://www.ret.nl/hoekselijn/
* voor meer informatie zie www.keringhuis.nl.
* Adres Keringhuis Publiekscentrum water, Maeslantkeringweg 139, 3151ZZ Hoek van Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant