Zoals elk jaar is ook weer de kostuum- en dansgroep
Zoals elk jaar is ook weer de kostuum- en dansgroep "Schampeljoen" uit Dordrecht aanwezig.

Oogstdag op Tiengemeten op zaterdag 2 september

Actueel 331 keer gelezen

Tiengemeten - Op zaterdag 2 september a.s. wordt weer de jaarlijkse oogstdag georganiseerd. Het is een traditie. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst, de grond verder bewerkt.

Natuurlijk is er veel werk aan vooraf gegaan. Voor de Oude Polder is een zaaiplan opgezet en het nodige poot- en zaaigoed de grond in gegaan. De vrijwilligers van het landbouwmuseum zijn druk bezig geweest de grond te bewerken.                      

Naast het museum zijn diverse demonstratieveldjes met verschillende landbouwproducten aangelegd, zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van diverse gewassen. Ook gewassen die vooral vroeger geteeld werden. Zo krijgt een bezoek aan de landbouwveldjes naast een educatief ook nog een nostalgisch karakter

En dan……… de oogstdag met diverse activiteiten voor jong en oud.

In de Oude Polder worden de aardappels gerooid en het boekweit en haver geoogst. Men ziet hoe de grond bewerkt wordt. Natuurlijk kunnen de bezoekers helpen bij de verschillende werkzaamheden. Regelmatig rijden de (gratis) huifkarren getrokken door oude tractoren naar de Oude Polder en natuurlijk ook weer terug.

Bij het museum wordt het graan gedorst; niet alleen machinaal, maar ook nog met de dorsvlegel. Voor de kinderen is er zelfs een speciale kinderdorsvlegel gemaakt, zodat ook zij het zware werk met de dorsvelgel kunnen ervaren.

Op de boerenmarkt is er veel te beleven, o.a. verkoop van landbouwproducten, diverse demonstraties, voorlichting over de landbouw en de natuur enz. enz.  In een oude takkenoven wordt er brood gebakken, dat daarna te koop wordt aangeboden. De hoefsmid geeft de gehele dag demonstraties. Men ziet hoe het vlas bewerkt wordt enz. enz.

De kinderen kunnen zich de gehele dag vermaken met diverse activiteiten: Zelf aardappels delven in de Oude Polder. Bij de touwslager kunnen kinderen zelf en springtouw vervaardigen. Dorsen met een speciale kindervlegel. Elk uur is er een gratis workshop bij "Mosterd & Meer", speciaal voor kinderen. Met een waterstraal proberen zoveel mogelijk blikken om te blazen. Een rondrit maken op een pony. Je uitleven op een springkussen en daarna genieten van een suikerspin.

Ook kabouter Spruiteprak van het Rien Poortvlietmuseum is met zijn vrouwtje op de oogstdag aanwezig. Ze komen je al verwelkomen bij de pont. Natuurlijk kun je naast het Landbouwmuseum ook het Rien Poortvlietmuseum met de kabouterzolder bezoeken. Bij kabouter Spruiteprak kun je ook deelnemen aan verschillende activiteiten: schilderen met natuurmaterialen, of een ansichtkaart ermee maken, maar ook spelen met de spruitenbaan, bellen blazen of ringwerpen.

Zoals elk jaar is ook weer de kostuum- en dansgroep "Schampeljoen" uit Dordrecht aanwezig. Gekleed in diverse klederdrachten uit verschillende streken van Nederland geven ze een extra nostalgisch tintje aan de sfeer op de oogstdag. Tevens geven ze vier maal verspreid over de dag een demonstratie met verschillende volksdansen.

Bij de Zorgboerderij de Idahoeve is het die dag ook "open huis". Er is een proeverij van eigen teelt, een makerij van eigengemaakte houtproducten en er wordt een rondleiding gegeven.

Voor de inwendige mens kun je natuurlijk terecht bij het Pannenkoekenhuis Hélène, naast het Landbouwmuseum en bij de Herberg in de Oude Polder.

Deze dag zijn zowel het Landbouwmuseum als het Rien Poortvlietmuseum gratis toegankelijk. U behoeft dus alleen de overtocht met de pont te betalen!

Gezien de verwachte drukte en om problemen met parkeren te voorkomen, adviseren we, indien mogelijk, met de fiets te komen en/of te carpoolen.

Verdere informatie vindt u ook op de website: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant