Zicht vanaf de Battenoordsedijk bij Nieuwe-Tonge.
Zicht vanaf de Battenoordsedijk bij Nieuwe-Tonge.

Impressie uit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge; het windputje...

Actueel 585 keer gelezen

Het windspook is waargenomen in de straten van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. De inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge zijn amper bekomen van het schrikbeeld wat geschetst is in de raadsvergadering van 6 juli 2017 of het volgende horrorscenario ontwikkelt zich aan de horizon.

Even terug in de tijd en ter opfrissing van het geheugen, het volgende.
In de raadsvergadering van 6 juli 2017 besloten de fracties van de SGP, CDA en CU Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge vol in de wind te zetten, dit met een beetje druk vanuit het college met een dreigende brief van een gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland die vanzelfsprekend alle belang heeft bij het behalen van de winddoelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee en daarmee van het grootste deel van de provincie Zuid-Holland. "Hoezo vier handen op een buik".

Alle argumenten ten spijt, de coalitiepartijen weten van geen wijken en zijn niet bereid redelijke alternatieven te onderzoeken omdat deze locaties al onderzocht zijn in de milieueffectrapportage, kortweg "mer" genoemd, van vier jaar geleden. Wat in de straten van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge te horen is sluit niet aan bij de denkwereld van de bestuurders van de SGP, CDA en CU. Bij de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge overheerst een oprecht gevoel van verontwaardiging over zoveel politiek onbegrip. Meer dan eens wordt geopperd, welke andere belangen spelen hier? Hardop wordt gezegd dat Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge op de verkeerde plaats liggen. Met name de westzijde van het eiland en specifiek de kop van Goeree-Overflakkee mag zich wentelen in een warme meelevende belangstelling van de raadsleden van de drie genoemde politieke partijen. Een diepe verzuchting maakt zich dan meester van vele inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge wanneer met ietwat jaloerse blik naar het westen wordt gekeken… een windturbine vrij gebied binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Hoe bestaat het vraagt men zich af. Zijn de toeristen zoveel malen belangrijker dan de inwoners.

De gemeenteraad is vanaf 6 juli op zogenaamd zomerreces. Er wordt vakantie gehouden en de eerstvolgende raadsvergadering is 31 augustus gepland. In die vergadering wordt opnieuw gesproken over de in de ogen van inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge onevenredige belasting van deze dorpen door het aan alle kanten volbouwen met windturbines.

Vanaf begin juli doemen de eerste donkere wolken aan de zuidelijke horizon van Goeree-Overflakkee langzaam maar zeker op… Voor wie het zelfs nu nog niet weet, de bouw van 34 mega windturbines aan de Krammersluizen en Grevelingendam nadert de fase dat er wat zichtbaar wordt vanuit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge.

Ter geruststelling: nog geen echte windturbines met een hoogte van 185 meter met verlichting. Het gaat nu nog maar om een bouwfase… Bezien vanuit de zuidkant van Nieuwe-Tonge en Oude verrijzen torenhoge bouwkranen, weliswaar rank en laag vergeleken bij de toekomstige windturbines, maar o zo goed zichtbaar vanuit de randen van de dorpskernen. Dit is een voorbode van de aanstaande onomkeerbare wijziging van het landschapsbeeld aan de zuidkant van de twee dorpen.

Het eerdergenoemde horrorscenario bestaat hieruit dat wethouder Tollenaar de bouw van nog zes extra windturbines aanvaardbaar acht voor de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge bij de bestaande vier windturbines op de locatie Battenoord.

Het is zogenaamd aan zijn regierol te danken dat het er "maar zes zijn" en in totaal toch achttien windturbines worden. Deze visie wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. De SGP, CDA en CU houden vast aan de oorspronkelijke plannen en hebben vooralsnog minder oog voor de belangen van de dorpsgemeenschappen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, dit terwijl er wel degelijk alternatieven voorhanden zijn. Het niet willen onderzoeken van alle aangedragen alternatieven stuit bij inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge op onbegrip. Zij voelen zich als het ware achtergestelde ofwel tweederangsburgers.

De hoop is dat de raadsleden van met name de collegepartijen de komende tijd van een welverdiende vakantie genieten en met een frisse blik nogmaals naar dit voor Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge rampzalige plan zullen kijken.  Naar verwachting zullen de eerste van totaal 34 windturbinereuzen van windpark Krammer binnen enkele weken tot maanden aan de horizon verschijnen. Een moment om op de ingeslagen weg terug te komen en open te staan voor een eerlijke afweging en af te zien van de bouw van zes extra windturbines bij Battenoord.  Deze wens wordt veelvuldig gehoord en zal het vertrouwen in de lokale politiek, met de komende verkiezing voor de gemeenteraad in het vizier, wellicht terugbrengen.

De dorpsraden van OT en NT en stichting mallemolens

Reusachtige kranen ca. 120 meter beginnen met de bouw van 34 windturbines van 185 meter.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant