Afbeelding

Historische boerderij verdwijnt op Flakkee

Actueel 2.036 keer gelezen

Dirksland - Hoe trots kun je zijn op je landschap en het agrarisch erfgoed? Helaas, op Goeree-Overflakkee is die trots er niet. Ja, slechts bij een handjevol vechters dat nog probeert om iets overeind te houden. Het lijkt echter op een gevecht tegen windmolens. Hoe triest kan het zijn?!

Door Gerbrand Hoek

Wéér dreigt er een historische hoeve te verdwijnen en er zijn er nog maar zo weinig over. Voor de Pauwestee, gelegen aan de Staakweg ten noorden van Dirksland, is zeer recent een sloopvergunning aangevraagd. De gemeente heeft zich ingespannen om de aanvraag voor de sloopvergunning op tijd in de krant te publiceren. Hier kun je niet onderuit, want dit soort zaken moeten immers openbaar worden gemaakt om de burger nog de gelegenheid te geven tegen het voornemen tot sloop bezwaar te maken. Zou het nog kunnen worden tegengehouden, als ook de eigenaar ervan af wil?

Markant
Helaas, de Pauwestee is geen rijksmonument. Dat had nog enig roet in het eten kunnen gooien: een rijksmonument mag je namelijk niet zo maar verkwanselen. In dat geval bestaat er voor een eigenaar de plicht om het gebouw in een acceptabele staat te houden. Welnu, bij de Pauwestee is dat jammer genoeg niet zo. En ook de gemeente zal geen poging ondernemen om het zeer markante gebouw aan de Staakweg proberen te behouden. Ja, er zal dan geld moeten komen, zowel voor de aankoop als voor de restauratie. Maar daarvoor zijn altijd wel investeringsmiddelen te vinden. Een voorwaarde is, dat er de wil is om er wat mee te doen, er een andere bestemming aan te willen geven, overleg met de eigenaar aan te gaan, partijen bij elkaar te brengen. Dié creativiteit is wel nodig.

Herbestemming
Er zijn genoeg herbestemmingen te vinden. Wat te denken van een bedrijfsruimte voor kleine dienstverlening, voor ambachtelijke bedrijfjes, of een woonfunctie (appartementen)? Behalve het boerenhuis moet dan uiteraard ook de schuur bij de plannen worden betrokken.
Er is veel mogelijk, maar nogmaals er is dan wel creativiteit vereist, gedrevenheid, erin geloven en ervoor willen gaan. En is dat te vinden…? De Pauwestee is een heel markant gebouw en ligt, zoals dat heet, op een 'zichtlocatie'. En daarom wordt er – misschien ten finale – een groot beroep op de gemeentelijke overheid gedaan: "College van Burgemeester en Wethouders laat het niet bij de publicatie van de sloopvergunning in de krant. Kom van uw plek af en doe iets!!"

Rethorica onderschrijft van harte de inhoud van het artikel en onderkent de ernst van situatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant