Afbeelding

Orgelconcours Jubileum Frobeniusorgel

Actueel 149 keer gelezen

Oude-Tonge - In het afgelopen halfjaar zijn er diverse orgelconcerten gegeven in het kader van het 50-jarig bestaan van het Deense Frobeniusorgel in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. Zaterdag 29 oktober wordt deze concertenserie afgesloten met een concours voor amateurorganisten.

Dit evenement wordt hier, mede dankzij de financiële steun van het Paul van Hessenfonds van de eilandelijke Lionsclub, iedere twee jaar georganiseerd door de Vereniging van Orgelvrienden (VVO), dit keer vanwege het jubileum in samenwerking met de plaatselijke orgelcommissie.

's Morgens: De kerk is vanaf 09.00 uur open. Bas de Vroome en Jan Kleinbussink vormen samen de jury. 11 kandidaten hebben zich aangemeld. Iedere kandidaat speelt een klein kwartier. Er is zowel 's morgens, als 's middags een tussentijdse pauze ingelast. Het morgenprogramma staat gepland van 09.30 – 12.00 uur.

's Middags: De kerk is vanaf 14.00 uur weer open. Het middagprogramma is van 14.20 – 16.20 uur.

Iedere deelnemer speelt een verplicht werk: óf een koraalbewerking uit de bundels van de VOGG '75 en '80, óf van J.G. Walther. Daarnaast een werk naar eigen keuze.

Concoursdeelnemers
De concoursdeelnemers zijn (in alfabetische volgorde): Jaco van den Berg, Auke Kieviet, Jarno Klink, Arenda Koppelaar, Adrie van Manen, Willemijn Mol, Krijn Padmos, Lars Roozemond, Jowan Tanis, Corné Verburg en Klaas de Vos.

Aan het einde van de middageditie geeft de jury commentaar en worden de winnaars bekend gemaakt.

's Avonds: De kerk open vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur start het slotconcert, waaraan de prijsuitreiking vooraf gaat. Daarna spelen de drie winnaars hun door de jury geselecteerd werk, gevolgd door een pauze met gratis koffie, thee, ..., staande in het teken van "ontmoeting".

Neobarok-orgelpresentatie
Na de pauze geven de juryleden "een neobarok-orgelpresentatie". Bas de Vroome speelt een preludium van Micheelsen (1952), met daarin plenumafwisselingen; een partita van Distler (1930), met veel solostemmen; een passacaglia van Welmers (1965), een 12-toonsstuk uit de bouwtijd van het orgel en hij sluit af met een toccata, trio en fuga van Schuurman (1953), op verhoogde toon, in E-groot. Jurylid Jan Kleinbussink geeft een toelichting op de te spelen werken.

De entree voor het dagprogramma is € 2,50 ; de gezinsprijs € 5,00. Het avondprogramma is gratis! Er wordt bij de uitgang gecollecteerd voor het Frobenius-orgelfonds.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant